Graag stellen wij ons hier voor. We ademen allemaal techniek.
Dit is niet alleen ons vak, maar echt een bevlogenheid. We zetten grote lijnen uit, en gaan door tot in de details om elk gebouw tot optimale prestaties te laten komen.

Wij willen de weg tussen design en techniek korter maken. De bouwontwerpfase verbeteren én versnellen.
Het wordt efficiënter en mooier in samenwerking met jou als architect.
Als team, met alle specialisten in huis, stomen we een voorlopig ontwerp klaar in de snelkookpan.

Albert Johannes Boom

Ik word blij van techniek, vooral van nieuwe techniek. Technische ontwikkelingen volg ik op de voet. Geluidswarmtepompen, energieopslag in zouten, fase-veranderende materialen toepassen. Daar kan ik me eindeloos in verdiepen met mijn collega’s van de Studio.

Mijn werkzaamheden zijn het maken van allerhande installatietechnische berekeningen en bouwaanvraagberekeningen. Van woningen tot utiliteitsgebouwen. Ik vraag me vaak af: waarom doen we dingen zoals we ze nu doen? Kan het ook anders? Simpeler?

Installaties? Het liefst zo weinig mogelijk. Hou het simpel en voorkom een compensatie-installatie. In veel gebouwen moeten de installaties veel compenseren om het comfortabel te houden. Is dit een fout in het bouwkundig ontwerp?

Met bouwkundige aanpassingen kun je veel invloed uitoefenen. Denk aan overstekken, grootte van raampartijen of een ander soort glas. Ook is er vaak de angst dat het te warm of te koud wordt in een gebouw. Dat is dan een reden om te zware installaties te plaatsen.

Met een gedegen ontwerp, gecombineerd met controleberekeningen voorkom je (onder andere)allerlei klimaatproblemen in gebouwen. Achteraf oplossen is altijd ingewikkeld en duur. Dit toont maar weer aan, dat we als Studio Bouwtechniek vóóraan in het ontwerpproces uiteindelijk kosten besparen. Daarnaast werken we al lang samen, hebben alles in huis en houden allemaal van dit vak.

Onze bedrijven

Meindert Jan Wassenaar

Sinds september 2017 ben ik zelfstandig, gecertificeerd energie- en installatieadviseur. Onafhankelijk werken met mijn eigen BRL 9500-certificaten is voor mij een voorwaarde.

Mijn werk als ingenieur in energie- en installatieadvies is heel breed. Ik krijg te maken met bijvoorbeeld legionellaproblemen, subsidieaanvragen, klimaatklachten, rechtszaken, storingen in installaties, gigantische energieverbruiken. Ik bekijk het niet alleen vanuit de bouwkundige kant, maar laat ook de feiten en de techniek spreken.

Het is niet het één of het ander, alle disciplines spelen een belangrijke rol bij integraal ontwerpen. Ik zie tijdens of na de bouw veel gebreken aan gebouw-gebonden installaties. Het loont wanneer je in de ontwerpfase aandacht besteedt aan installaties.

Onafhankelijk en multidisciplinair kunnen we samen met de architect het voorlopig ontwerp voor een gebouw bouwkundig en installatietechnisch “doorlichten”. We streven er uiteindelijk naar dat mensen in een comfortabel en gezond gebouw leven. Met respect voor de omgeving en met aandacht voor het ontwerp.

Ewout van Halteren

In juni 2012 ben ik gestart als zelfstandig ondernemer. Hierdoor kan ik mij beter richten op mijn echte interesses. Ik experimenteer graag met innovatieve benaderingen en oplossingen. Wat doe je bijvoorbeeld met klimaatbeheersing in een monumentaal gebouw? Je mag niks aanraken, nergens boren, maar toch bedenken we een vorm van isolatie. Dat is gewoon kicken.

Mijn specialismen brandveiligheid, akoestiek, installatietechniek, bouwfysica en duurzaamheid vullen het team van Studio Bouwtechniek goed aan. Vele nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn voorbij gekomen. Ik heb ongelooflijk veel zin om te blijven samenwerken met dit team. En vooraan in het ontwerptraject duurzame, kostenbesparende en comfortabele gebouwen te ontwikkelen, zoals we nu al doen.