Gezondheidszorg

Corpus Medisch Centrum Groningen is een gezondheidscentrum met apotheek en diverse zorgverleners waaronder een fysiotherapeut, ggz-instelling, psychiater en logopedist. Een veilig en aangenaam binnenklimaat is belangrijk voor patiënten, medewerkers én voor opslag van medicijnen.

Leidend voor het ontwerp zijn de eisen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De standaardoplossingen van het LHV voor het klimatiseren van een gebouw gingen niet op voor dit gebouw met verdiepingshoge ramen. Het zou in dit geval zorgen voor hoge stichtings- en exploitatiekosten.

 

Duurzaam

In plaats van luchtkoeling en – verwarming in elk vertrek, en vloerverwarming bij hoge ramen, is er een goedkoper, schoner en efficiënter alternatief door ons bedacht. We maakten simulatieberekeningen met betonkernactivering en ontdekten dat dit de beste oplossing is voor een optimaal binnenklimaat. De voorwaarden hierbij zijn: triple glas met zonwerende coating, witte dakbedekking en flenzen aan de kozijnen. Besparing installatiekosten: € 100.000,-

Betonkernactivering is in dit geval goedkoper in aanleg en nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de akoestiek hebben we eilanden toegepast om de (thermisch actieve) betonnen plafonds goed te laten functioneren.

 

Comfort

De techniek zorgt ervoor dat mensen zich aangenaam voelen in het gebouw. Een goed gebouw is niet te warm in de zomer en niet koud in de winter. Heeft geen vieze, stoffige installaties of radiatoren. Er is geen geluid van een verwarming, ventilator of airco. In een comfortabel gebouw tocht het niet en er is voldoende licht zonder lichthinder.

Deze gebruikseisen vindt Studio Bouwtechniek veruit de belangrijkste, naast natuurlijk alle wettelijke voorschriften en normen. We houden rekening met duurzaamheid en bedenken hoe we kosten kunnen besparen.